ESRS står för European Sustainability Reporting Standards. Det är en uppsättning standarder som introducerats för att standardisera och förbättra hållbarhetsrapporteringen inom EU. Dessa standarder har tagits fram som en del av EU:shållbarhetsagenda och kommer att spela en viktig roll i företags ansvarstagande när det gäller miljö, sociala och styrningsfrågor De nya reglerna är kopplade till den bredare lagstiftningen CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), som syftar till att öka transparensen och ansvarstagandet hos företag vad gäller deras hållbarhetsarbete.
Vad är ESRS?
ESRS består av tolv standarder som omfattar olika aspekter av hållbarhet och är utformade för att hjälpa företag att rapportera sina hållbarhetsinsatser på ett tydligt och strukturerat sätt. Standarderna täcker områden som miljöpåverkan, arbetsförhållanden, mänskliga rättigheter och företagens styrning. Syftet är att göra det enklare för företag att visa hur de bidrar till hållbarhet och för investerare och andra intressenter att bedöma företagens hållbarhetsprestationer.
Dessa standarder kommer att tillämpas på företag som omfattas av CSRD-direktivet, vilket från början främst gäller större företag med över 250 anställda. Detta inkluderar både företag som redan omfattas av EU:s tidigare direktiv om icke-finansiell rapportering och många nya företag som nu blir skyldiga att rapportera enligt de nya hållbarhetsstandarderna.
Varför är ESRS viktigt?
Införandet av ESRS och ESRS rapportering är en betydelsefull milstolpe i utvecklingen av hållbarhetsrapportering inom EU. Det finns flera skäl till varför företag bör ta dessa standarder på allvar och förbereda sig för att implementera dem.
Genom att följa ESRS kan företag visa upp ett mer transparent och trovärdigt hållbarhetsarbete. Detta är inte bara viktigt för att följa lagstiftningen utan även för att vinna förtroende hos investerare, kunder och andra intressenter. Allt fler investerare efterfrågar hållbara investeringar, och att kunna visa på tydliga och pålitliga hållbarhetsdata kan vara avgörande för att attrahera kapital.
Hållbarhetsfrågor som klimatförändringar, mänskliga rättigheter och sociala frågor har blivit allt viktigare för företags långsiktiga framgång. Genom att följa ESRS kan företag bättre identifiera och hantera dessa risker, vilket i sin tur kan bidra till att minska potentiella problem längre fram.
Företag som tidigt implementerar ESRS och skapar robusta hållbarhetsstrategier kan vinna konkurrensfördelar. Dagens konsumenter och affärspartners ställer allt högre krav på hållbarhet, och företag som kan visa på ett genuint och effektivt hållbarhetsarbete har större chans att vinna deras förtroende och lojalitet.
Hur påverkar ESRS företagen?
Även om det primärt är vissa företag som omfattas av de nya kraven på hållbarhetsrapportering, kommer effekterna av ESRS att kännas av långt fler aktörer. Större företag kommer att tvingas säkerställa att deras underleverantörer och affärspartners uppfyller liknande hållbarhetskrav. Detta innebär att även mindre företag, som kanske inte direkt omfattas av CSRD, indirekt kommer att påverkas genom sina affärsrelationer. Om ett stort företag måste rapportera hållbarhetsdata som innefattar hela deras värdekedja, kommer de sannolikt att kräva liknande information från sina leverantörer.