Vad är blended learrning?

Blended learning är en pedagogisk metod som kombinerar traditionell klassrumsundervisning med onlinebaserat lärande. Den integrerar olika lärandemetoder och teknologier för att skapa en flexibel och anpassningsbar inlärningsmiljö som möter de olika behoven och inlärningsstilarna hos eleverna. Numera är det även vanligt med blended learning på företag. Även då används det som en pedagogisk metod som används för att utbilda och utveckla anställda genom att kombinera olika inlärningsmetoder och teknologier.

Vilka fördelar finns det?

En av de främsta fördelarna med blended learning inom företag är dess flexibilitet och skalbarhet. Genom att erbjuda onlinekurser, webbinarier, virtuella träningsprogram och andra digitala resurser kan företagen erbjuda utbildning och utveckling till sina anställda oavsett var de är och när de har tillgång till tid. Detta är särskilt fördelaktigt för globala företag med anställda som är utspridda över olika geografiska platser.

Blended learning möjliggör också individualiserad inlärning och anpassning efter anställdas specifika behov och färdigheter. Genom att erbjuda olika inlärningsmetoder och resurser kan företagen skapa skräddarsydda utbildningsprogram som möter de olika inlärningsstilarna och inlärningshastigheterna hos sina anställda.

En annan fördel är att blended learning främjar interaktivitet och delaktighet genom att erbjuda möjligheter till diskussioner, samarbete och feedback både online och i klassrumsmiljö. Detta bidrar till att öka engagemanget och motivationen hos de anställda och främjar en positiv inlärningsmiljö.

Genom att använda er av denna typ av utbildning så kan ni även mäta de lärande målen, se vem som gjort vad och hur mycket tid som lagts ner på lärande. Ni kan då även se vad det är som fungerar och vad det är ni bör anpassa.

Dessutom är det ett sätt att minska utbildningskostnader så väl som det är ett sätt att spara tid.

Finns det några nackdelar?

Som med det mesta, så finns det en del nackdelar så klart med blended learning. Bland annat kan det komma att bli fel typ av digitalt lärande, om ni inte ser till att välja rätt typ av inlärningsaktiviteter. Det kan även vara så att ni saknar tillräckligt med interna resurser för att få det att fungera på ett bra sätt.